Service Icon

Overbeharing

Overbeharing, een vervelende klacht. Van donkere stugge haren op de kin of ingegroeide haren en huidirritatie op het lichaam. Veel mensen hebben last van haargroei op plekken waar hij of zij liever geen haar hebben. Dan spreken wij van ongewenste haargroei.

In de praktijk zien wij veel verschillende vormen van ongewenste haargroei. Maar wat is nu precies die oorzaak van de storende haren? Wij leggen het hieronder voor u uit.

Oorzaken

Hormonale schommelingen

Hormonen zijn vaak de boosdoeners voor het ontstaan van overbeharing, waarbij de mannelijke hormonen een belangrijke rol spelen. Zoals tijdens en na de overgang of zwangerschap. Waarschijnlijk zijn de haarzakjes extra gevoelig voor mannelijke hormonen (testosteron). Het veranderen of stoppen van anticonceptie zoals een spiraal of anticonceptiepil geeft invloed op de hormoonhuishouding. Dit kan verergering van de haargroei in het gezicht of lichaam geven.
Erfelijke aanleg

Overbeharing kan ook erfelijk bepaald zijn. Vaak komt de sterke beharing bij zowel mannen als vrouwen in de familie voor. Vrouwen met een getinte huidskleur hebben over het algemeen meer haargroei dan vrouwen met een blanke huid.

Welke vormen van ongewenste haargroei of overbeharing bestaan er?

 • Hirsutisme
  Hirsutisme is een vorm van overbeharing bij vrouwen. Er groeien donkere, stugge haren op de bovenlip, kin, borst, buik of bovenbenen volgens mannelijk beharingspatroon.
 • Hypertrichose
  Bij hypertrichose is er sprake van een toename van haar op een willekeurig lichaamsdeel. Hypertrichose komt voor bij mannen en vrouwen.
 • Hidradenitis Suppurativa
  Hidradenitis is een chronische ontsteking van de haarzakjes. Deze ontstekingen komen steeds weer terug en komen vooral voor in de oksels, liezen en binnenkant van de billen.
 • Pseudofolliculitis barbae
  Ingegroeide haartjes en ontstekingen in de baardstreek bij mannen.
 • Sinus pilonidalis
  Een sinus pilonidalis is een haarnestcyste die voornamelijk in of boven de bilnaad voorkomt. Deze haarnestcyste is gevuld met ingegroeide haren, waardoor een ontsteking kan ontstaan. Het is een veelvoorkomende huidaandoening bij jonge mannen onder 40 jaar.

Behandeling

Ongewenste haargroei behandelen wij in de praktijk met laserontharing en elektrische epilatie.

Laserontharing wordt toegepast bij donkere haartjes en elektrische epilatie bij lichte haartjes. Beide methoden kunnen op alle plekken in het gelaat en lichaam en zijn geschikt voor alle huidtypen.

Tijdens het intakegesprek stellen wij een persoonlijk behandelplan op en bespreken wij welke methode het meest geschikt is voor u.

Heeft u vragen over de ongewenste beharing en hoe te behandelen? Neem dan contact op met onze huidtherapeuten.

Vergoeding

Mogelijk komt u in aanmerking voor een (deel)vergoeding vanuit de aanvullende verzekering bij uw zorgverzekeraar. Huid- en oedeemtherapie DuoDermis heeft contracten met alle zorgverzekeraars in Nederland. Heeft u vragen over uw vergoeding? Neem dan contact op met uw zorgverzekeraar voor meer informatie.

Vraag stellen

Form User Icon
Form Phone Number
Form Phone Number
Form Phone Number
Bedankt voor uw bericht. We nemen zo snel mogelijk contact met u op.
Oeps! Er ging iets niet helemaal goed. Probeer het opnieuw.