Service Icon

Oedeemtherapie

Bij oedeemtherapie wordt er een combinatie van meerdere therapieën ingezet om een zo optimaal mogelijk behandelresultaat te behalen. Het doel van oedeemtherapie is de zwelling en klachten verminderen of zelfs verdwijnen. Er wordt altijd een persoonlijk behandelplan voor u opgesteld.

Aanmeten Therapeutische Elastische Kousen

Wanneer het (lymf)oedeem zo veel mogelijk is gereduceerd kan er een therapeutische elastische kous (TEK) aangemeten worden. Ook worden therapeutische elastische kousen preventief aangemeten om bijvoorbeeld bij een staand beroep klachten te voorkomen. Er worden bij het afleveren van de kousen instructies gegeven bij het aan- en uittrekken en het onderhouden van de kousen. Bij DuoDermis is er veel mogelijk op het gebied van verschillende kleuren en materialen.

Ademhalings- en bewegingsoefeningen

Tijdens het behandelproces krijgt bewegingsoefeningen mee. Tevens oefent de huidtherapeut samen met u ademhalingsoefeningen om het lymfestelsel te stimuleren.

Ambulante compressietherapie

Bij ambulante compressietherapie worden er elastische zwachtels aangebracht op gebieden waar zich oedeem bevindt, zoals een arm of been.

Door een speciale techniek brengen de huidtherapeuten de zwachtels aan zodat er precies de juiste druk op het behandelde gebied gegeven wordt. Hierdoor wordt het oedeem in de arm of het been beter afgevoerd. Onze huidtherapeuten zijn gespecialiseerd in het aanmeten van speciale klittenbandverbanden. Deze verbanden worden ingezet als er sprake is van langdurig lymfoedeem. Doordat de patiënt de klittenbandverbanden zelf kan verstellen, bevordert het de zelfmanagement en oedeemreductie. Als het oedeem voldoende is afgenomen worden er therapeutische elastische kousen aangemeten.

Littekentherapie

De huid is een geweldig orgaan, het heeft het vermogen om zichzelf weer te herstellen. Na een diepe verwonding of operatie ontstaat er een litteken, dit is het natuurlijke genezingsproces van de huid. Tijdens de genezing kan er een verstoring optreden, door bijvoorbeeld een infectie. Voelt het litteken verkleefd of verdikt aan? Of is het litteken verkleurd en heeft u pijn? Dan bieden wij hiervoor de juiste therapie aan. Iedere huid en ieder mens is uniek. Daarom wordt er een persoonlijk behandelplan opgesteld, aan de hand van de klacht en uw wensen.

Lymfetaping

Bij lymfetaping wordt er een tape op een speciale manier op de huid aangebracht. De tape lift de huid als het ware op. Dit zorgt voor een verbeterde afvoer van afvalstoffen en voor pijnverlichting. De tape mag nat worden en kan tot ongeveer één week blijven zitten. De huidtherapeuten van DuoDermis leren u graag hoe u zelf de lymfetape kunt aanbrengen. Zo kunt u zelf de tape naar behoefte aanbrengen.

Huidverzorging

Het is belangrijk om de huid goed te verzorgen, zodat de kans op wondjes en infecties zoveel mogelijk beperkt worden. Daarom geven onze huidtherapeuten u tips hoe u zo optimaal mogelijk uw huid kunt beschermen en verzorgen.

Manuele lymfedrainage

Manuele lymfedrainage is een speciale massagetechniek waarbij het lymfestelsel wordt geactiveerd om het overtollige lymfevocht af te voeren. Met speciale fibrose- en oedeemgrepen wordt de fibrose en het lymfoedeem versoepelt en afgevoerd.

Zelfmanagement en advies

Naast de behandelingen in onze praktijk worden er ook adviezen meegegeven om thuis toe te passen. Zo leert de huidtherapeut u specifieke bewegings- en ademhalingsoefeningen aan, die de afvoer van lymfevocht bevorderen. Zelfmanagement vormt een belangrijk onderdeel binnen de huidtherapie. Door zelf een aantal voorzorgsmaatregelen te nemen, kan het risico op ontstaan van oedeem worden verminderd. Onze huidtherapeuten zullen u helpen zodat u thuis zo efficiënt mogelijk met de hulpmiddelen en adviezen om kunt gaan.

Vergoeding

Mogelijk komt u in aanmerking voor een (deel)vergoeding vanuit de aanvullende verzekering bij uw zorgverzekeraar. U heeft wel een verwijzing van uw huisarts of medisch specialist nodig. Huid- en oedeemtherapie DuoDermis heeft contracten met alle zorgverzekeraars in Nederland. Heeft u vragen over uw vergoeding? Neem dan contact op met uw zorgverzekeraar voor meer informatie.

Heeft u vragen over de behandeling of wilt u een afspraak maken? Neem dan gerust vrijblijvend contact op met onze huidtherapeuten.

Vraag stellen

Form User Icon
Form Phone Number
Form Phone Number
Form Phone Number
Bedankt voor uw bericht. We nemen zo snel mogelijk contact met u op.
Oeps! Er ging iets niet helemaal goed. Probeer het opnieuw.