Service Icon

Hidradenitis suppurativa

Hidradenitis is een chronische ontsteking van de huid en wordt ook wel acne inversa of acne ectopica genoemd. Het komt vooral voor op plaatsen waar zich veel grote zweetklieren en haarzakjes bevinden, zoals de oksels, liezen, billen en schaamstreek. De precieze oorzaak van hidradenitis is niet bekend, maar het ontstaat vaak na de puberteit.

Kenmerken

Vaak start hidradenitis met comedonen (talgpropjes), puisten en ontstekingen van de haarzakjes. Geleidelijk aan gaan deze plekken steeds verder en dieper ontsteken. Deze ontstekingen worden cysten, abcessen of noduli genoemd en zijn groot en pijnlijk. De ontstekingen keren vaak terug op dezelfde plek en dat zorgt littekenvorming. Hierdoor zien we naast de ontstekingen vaak ook verhardingen van de huid, roodpaarse verkleuringen en fistelgangen (onderhuidse kanalen) in het gebied. In een laat stadium is een groot gebied ontstoken met veel abcessen en fistelgangen die onder de huid met elkaar verbonden zijn.

Oorzaak

De talgklier wordt afgesloten door huidcellen, waardoor er een talgprop ontstaat. Na enige tijd wordt de wand van de talgklier steeds slapper en is vatbaarder voor bacteriën. De wand van de talgklier raakt beschadigd en dit zorgt ervoor dat talg en bacteriën in de omliggende huid terecht komen. Daarna komt het ontstekingsproces op gang, dat tot de symptomen van hidradenitis leidt. De grote zweetklieren raken hierbij ook betrokken.

Hidradenitis komt vaker bij vrouwen voor dan bij mannen. Waarom de ene persoon er nu wel last van heeft en de ander niet, is niet bekend. De precieze oorzaak is niet bekend, maar er zijn wel een aantal factoren die het ontstaan van hidradenitis suppurativa negatief beïnvloeden. Erfelijke aanleg, hormonale factoren en overgewicht spelen een belangrijke rol. Maar daarnaast kunnen roken, het gebruik van een anti-transpirant of het scheren van de haren hidradenitis uitlokken.

Behandeling

Iedere huid is anders en iedereen is uniek. Onze huidtherapeuten geloven in een persoonlijke benadering van uw huidprobleem. Tijdens een gratis en vrijblijvend intakegesprek bespreekt de huidtherapeut welke behandeling het meest geschikt voor u is.

De huidtherapeut kan u helpen met een combinatie van onderstaande behandelingen:

 • Acnetherapie
  Met een dieptereiniging verwijdert de huidtherapeut bestaande ontstekingen.
 • Laserontharing
  Het verwijderen van de haarzakjes die mede de oorzaak van de ontstekingen zijn, is dé oplossing bij hidradenitis suppurativa.
 • Littekentherapie
  Pijnlijke en ontsierende littekens ten gevolge van de ontstekingen worden versoepeld met littekentherapie.
 • Huidadvies en huidverzorging
  De huidtherapeut geeft advies en ondersteuning met huidverzorgingsproducten ter preventie van hidradenitis.

Vergoeding

Mogelijk komt u in aanmerking voor een (deel)vergoeding bij uw zorgverzekeraar. U heeft wel een verwijzing van uw huisarts of medisch specialist nodig. Huid- en oedeemtherapie DuoDermis heeft contracten met alle zorgverzekeraars in Nederland. Heeft u vragen over uw vergoeding? Neem dan contact op met uw zorgverzekeraar voor meer informatie.

Heeft u vragen over een behandeling of wilt u een afspraak maken? Neem gerust contact op met onze huidtherapeuten.

Vraag stellen

Form User Icon
Form Phone Number
Form Phone Number
Form Phone Number
Bedankt voor uw bericht. We nemen zo snel mogelijk contact met u op.
Oeps! Er ging iets niet helemaal goed. Probeer het opnieuw.