25 jaar en nog steeds last van jeugdpuistjes?!

Bij acne denken mensen vaak aan jeugdpuistjes, maar niet alleen pubers krijgen acne. Er zijn steeds meer volwassenen die last hebben van puistjes, mee-eters en onderhuidse ontstekingen. Acne bij volwassenen wordt ook wel acne tarda genoemd. Acne hebben op volwassen leeftijd kan flink frustrerend zijn. Op deze leeftijd ben je voor je gevoel wel klaar met acne en verwacht je dit ook eigenlijk niet meer te krijgen.

In dit blogbericht leggen wij meer uit over deze vorm van acne en wat je zelf kunt doen om het te verminderen.

Wat is acne tarda?

Acne tarda is een vorm van acne die vooral bij vrouwen van 25 jaar en ouder voorkomt. Meer dan 10% van de vrouwen vanaf 25 jaar krijgt last van acne tarda. Bij mannen komt het bij 3% op volwassen leeftijd voor.

Acne tarda komt voornamelijk voor rond de mond, kin en kaaklijn. Soms zien wij ook puistjes in de hals of in het decolleté. Hierbij staan vooral onderhuidse ontstekingen en puistjes op de voorgrond en weinig mee-eters.

Oorzaak

Meestal ontstaat acne tarda door een combinatie van interne en externe factoren. De hormoonhuishouding speelt hierbij een grote rol. Acne tarda verergert vaak een aantal dagen voor de menstruatie. Veel vrouwen krijgen ook last van acne bij het veranderen van een anticonceptiemiddel of na het plaatsen van een Mirena spiraal. Soms kan een verstoring in de hormoonhuishouding een oorzaak zijn, zoals bij polycysteus ovarium syndroom (PCOS).

Wat kan je zelf doen om acne tarda te verminderen?

 • Verminder stress
  Stress is een belangrijke uitlokkende factor voor het ontstaan van acne. Chronische stress zorgt voor het vrijkomen van cortisol. Dit kan juist weer zorgen voor een overmatige talgproductie en ontstekingsreacties in de huid.
 • Blijf zoveel mogelijk zelf van de huid af
  Zelf uitknijpen van de puistjes is meestal geen succes. Het duurt vaak lang voordat de huid weer hersteld is en bacteriën kunnen zich gaan verspreiden waardoor de acne juist kan verergeren.
 • Gebruik de juiste huidverzorging
  Veel producten voor acne zijn gericht op een vette, onzuivere huid. Deze producten kunnen te agressief zijn voor een volwassen huid die vaak juist vochtarmer is. Onze huidtherapeuten geven graag advies welke huidproducten voor jouw huid de beste keuze zijn.
 • Stoppen met roken
  De toxinen die vrijkomen bij het roken verstoppen de poriën en bevorderen de groei van bacteriën in de poriën. Ook heeft roken een negatieve invloed op de doorbloeding van de huid, waardoor nieuwe huidcellen minder goed ontwikkelen.

Kan ik bij Huidtherapie DuoDermis terecht met acne tarda?

Onze huidtherapeuten behandelen veel volwassenen met acne. De behandeling van acne tarda kan bestaan uit acnebehandelingen en/of chemische peelings gecombineerd met thuisproducten. Ook voor acne littekens of pigmentvlekjes die zijn ontstaan na de puistjes hebben wij effectieve behandelingen zoals Skinpen medische microneedling.

De huidtherapeut bespreekt tijdens het intakegesprek welke aanpak voor jouw huid het meest geschikt is.