Huidtherapeut

Een huid- en oedeemtherapeut is dé paramedisch specialist van de huid. Huidtherapeuten behandelen uiteenlopende huidaandoeningen en zijn gespecialiseerd in integrale oedeemtherapie. Als huidtherapeut behandel je de zieke en beschadigde huid, tevens kun je behandelingen toepassen die wat meer cosmetisch gericht zijn. Er zijn zoveel verschillende professionals in de huidzorg, dat het soms verwarrend kan zijn. Wat is nu precies het verschil tussen de dermatoloog, huidtherapeut en schoonheidsspecialist?

Opleiding tot huidtherapeut

Om huidtherapeut te worden, volgt de student de vierjarige HBO opleiding aan de Hogeschool Utrecht of Haagse Hogeschool. Tijdens deze opleiding krijgen studenten vakken zoals anatomie, dermatologie en pathologie om huidziekten en huidaandoeningen goed te herkennen en behandelen. Tevens worden er praktische vakken zoals acnetherapie, laser/IPL en oedeemtherapie gegeven. Het laatste jaar wordt afgerond met een afstudeerscriptie op basis van wetenschappelijk onderzoek. De huidtherapeut werkt in het werkveld ‘evidence based practice’ waarbij wetenschappelijke kennis gehandhaafd wordt.

De titel ‘huidtherapeut’ is een beschermde titel, vastgelegd in wet Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg (wet BIG, artikel 34).

Huidtherapeuten staan ingeschreven in het Kwaliteitsregister Paramedici en zijn aangesloten bij de beroepsvereniging Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten.

Huidtherapeuten DuoDermis

Dermatoloog en huidtherapeut

Een dermatoloog is een arts die zich heeft gespecialiseerd in de huid, huidaandoeningen en huidziekten. Een dermatoloog heeft een zesjarige WO-opleiding geneeskunde afgerond met een vijfjarige specialisatie in dermatologie. De dermatoloog ziet veel diversiteit aan huidziekten en huidafwijkingen, zoals eczeem, kwaadaardige moedervlekken of spataderen. De behandelmogelijkheden lopen ook uiteen, zoals het stellen van een diagnose, voorschrijven van medicatie tot aan het operatief verwijderen van huidkanker.

In tegenstelling met de dermatoloog, mag een huidtherapeut geen medicatie voorschrijven of een diagnose stellen. Dermatologen en huidtherapeuten kunnen elkaar goed aanvullen. De dermatoloog schrijft bijvoorbeeld medicatie voor bij acne en de huidtherapeut voert een ondersteunende behandeling uit met acnetherapie.

Schoonheidsspecialist en huidtherapeut

Een schoonheidsspecialist heeft een driejarige MBO opleiding afgerond en voert cosmetische en ontspannende behandelingen uit. Bij een schoonheidsspecialist kunt u terecht voor een verzorgende gezichtsbehandeling, massage of manicure behandeling.

Het doel van de huidtherapeut is het verminderen of opheffen van verschillende huid- en oedeemklachten. Huidtherapeuten behandelen de zieke en beschadigde huid, zoals acne, littekens, pigmentvlekken en oedeem. Sommige schoonheidsspecialisten hebben een extra scholing gevolgd, in bijvoorbeeld acne. De schoonheidsspecialist behandelt dan milde vormen van acne, terwijl de huidtherapeut ernstigere vormen van acne behandeld. De huidtherapeut werkt daarbij vaak samen met de huisarts en/of dermatoloog.

Wilt u weten welke behandelingen huidtherapeuten nog meer uitvoeren? Lees dan verder op deze pagina of neem contact op met onze huidtherapeuten.

U gebruikt een verouderde browser van Internet Explorer die niet meer wordt ondersteund. Voor optimale prestaties raden wij u aan om een nieuwere browser te downloaden. Hiervoor verwijzen wij u door naar:

browsehappy.com sluiten