Pigmentvlekken

Pigment, ook wel melanine genoemd, geeft kleur aan onze haren en de huid. De melanine zorgt voor bescherming tegen de UV-straling van de zon. Soms ontstaat er plaatselijk een ophoping van pigmentcellen of maken de pigmentcellen meer pigment aan. Dit zijn pigmentvlekken. Een donkere verkleuring van de huid wordt hyperpigmentatie genoemd en een lichte verkleuring wordt hypopigmentatie genoemd.

De kleur van de pigmentvlek kan variëren van lichtbruin tot zwart. Sommige plekjes zijn aangeboren, anderen ontstaan later bij het ouder worden van de huid of hormonale veranderingen.

Ouderdomsvlekken

Ouderdomsvlekken zij de meest voorkomende vorm van pigmentvlekken en worden veroorzaakt door de UV-stralen van de zon. Deze ouderdomsvlekken ontstaan vanaf middelbare leeftijd en komen veelvuldig voor in het gezicht, op de handen, het decolleté en op de benen.

Melasma

Bij melasma zijn er lichtbruine tot grijsbruine vlekken aanwezig op het voorhoofd, wangen, bovenlip en kin. Deze pigmentvlekken ontstaan vaak geleidelijk door een combinatie van UV-stralen door de zon en de hormonen oestrogeen en progesteron. Melasma wordt ook wel een ‘zwangerschapsmasker’ genoemd, omdat de pigmentvlekken vaak tijdens de zwangerschap ontstaan. Melasma komt het meest voor bij vrouwen met een getinte of donkere huid. Erfelijke aanleg, de anticonceptiepil en de zon(nebank) kunnen aanleiding geven voor het ontstaan van melasma.

Bij melasma is er sprake van oppervlakkig en diep gelegen pigment. Pigmentvlekken die oppervlakkig liggen zijn vaak bruin van kleur en redelijk goed te behandelen. Dieper gelegen melasma herken je aan de grijsblauwe kleur en zijn een stuk hardnekkiger. Het consequent gebruik van een zonnebrandcrème met hoge beschermingsfactor is van belang!

Bij Huid- en oedeemtherapie DuoDermis wordt melasma met chemische peelings behandeld.

Post Inflammatoire Hyperpigmentatie

Post Inflammatoire Hyperpigmentatie (PIH) is het ontstaan van een pigmentvlek na een ontsteking of infectie van de huid. Voorbeelden waarbij PIH kan ontstaan zijn acne, insectenbeten, eczeem of een koortslip. Maar PIH kan ook ontstaan na een allergische reactie van de huid of als complicatie bij een Laser of huidbehandeling. Vaak vervagen deze pigmentvlekken na verloop van tijd, maar ze worden als cosmetisch storend ervaren.

Post Inflammatoire Hyperpigmentatie komt vaak voor bij mensen met een getinte en donkere huid. Als de huid steeds aan zonlicht wordt blootgesteld en de ontsteking aanhoudt, zullen de pigmentvlekken verergeren.

Huidverzorging

Bij alle vormen van pigmentvlekken is het heel belangrijk om de huid goed te beschermen tegen de schadelijk UV-stralen van de zon. Ook is het niet aan te raden om onder de zonnebank te gaan. Gebruik een zonnebrandcrème met minimaal een SPF 30 en let op UVA+UVB bescherming.

Behandeling

Er zijn meerdere methoden om pigmentvlekken te behandelen, zoals chemische peelings, medische camouflage, medische microneedling en de pigmentlaser.

Tijdens het intakegesprek worden alle behandelmogelijkheden met u besproken en stelt de huidtherapeut samen met u een persoonlijk behandelplan op.

Vraag stellen

U gebruikt een verouderde browser van Internet Explorer die niet meer wordt ondersteund. Voor optimale prestaties raden wij u aan om een nieuwere browser te downloaden. Hiervoor verwijzen wij u door naar:

browsehappy.com sluiten