Soorten oedeem

Oedeem is een plaatselijke vochtophoping van de huid. Het kan klachten geven, zoals een strak, moe of zwaar gevoel. Er zijn verschillende soorten oedeem, hieronder bespreken we de meest voorkomende oedemen.

Lymfoedeem

Lymfoedeem is een ophoping van lymfevocht in een lichaamsdeel. Lymfoedeem komt veelvuldig voor na bijvoorbeeld een operatie of ongeval. Het lymfestelsel is dan niet in staat om het lymfevocht te vervoeren, doordat de lymfevaten beschadigd zijn. Als lymfoedeem langer in het weefsel bestaat, voelt het gebied hard en stug aan. Dit wordt ook wel fibrosevorming genoemd. Fibrose ontstaat door een samenklontering van het eiwitrijke lymfevocht. Met manuele lymfedrainage in combinatie met bindweefselgrepen versoepelt het weefsel.

 

Lymfoedeem is onder te verdelen in:

  • Primair lymfoedeem: Het lymfestelsel is niet volledig aangelegd bij de geboorte. Problemen met het lymfestelsel kunnen vrij snel na de geboorte ontstaan, maar ook op latere leeftijd.
  • Secundair lymfoedeem: Bij secundair lymfoedeem is er sprake van een beschadiging aan het lymfestelsel door bijvoorbeeld een operatie, botbreuk of infectie.
manuele lymfedrainage

Lipoedeem

Bij lipoedeem is er een stoornis in de aanmaak van het vetweefsel. De vetcellen zijn abnormaal vergroot waardoor er vetophopingen ontstaan in bijvoorbeeld de benen of armen. Lipoedeem is een chronische aandoeningen van het vetweefsel. Kenmerkend voor lipoedeem is snelle vorming van blauwe plekken, pijn bij lichte aanraking en symmetrie. Lipoedeem komt altijd voor aan beide zijden.

In een later stadium kunnen de vergrote vetcellen op het lymfestelsel drukken. Hierdoor treedt er vocht uit en is er sprake van lymfoedeem. Dit wordt lipo-lymfoedeem genoemd.

zwachtelen

Veneus oedeem

Veneus oedeem ontstaat in de meeste gevallen door onvoldoende functioneren van de vaten. Dit wordt ook wel Chronische Veneuze Insufficiëntie (CVI) genoemd. De kleppen in de aderen werken onvoldoende, waardoor er geen goede bloeddoorstroming plaatsvindt.

Hierdoor kunnen allerlei klachten ontstaan, zoals een zwaar en vermoeid gevoel in de benen, spataderen (varices) en huidverkleuringen. Als er langer sprake is van CVI, kan er zelfs een open been (ulcus cruris) ontstaan. Het is belangrijk om goede compressie te dragen, zodat een betere bloeddoorstroming in de aderen plaatsvindt.

aanmeten kousen

Behandeling

De huid- en oedeemtherapeuten van DuoDermis zijn gespecialiseerd in het behandelen van allerlei soorten oedeem. Wij stellen graag een persoonlijk behandelplan op, waarbij rekening wordt gehouden met uw oedeemklachten en persoonlijke wensen. Er zijn verschillende behandelmogelijkheden, die vaak in combinatie worden toegepast. Lees hier meer over oedeemtherapie.

Vraag stellen

U gebruikt een verouderde browser van Internet Explorer die niet meer wordt ondersteund. Voor optimale prestaties raden wij u aan om een nieuwere browser te downloaden. Hiervoor verwijzen wij u door naar:

browsehappy.com sluiten