Goedaardige huidbultjes

Huidkleurige bultjes, wratjes of huidaanhangsels, u kent ze vast wel. Meestal zijn dit volstrekt onschuldige huidoneffenheden. Vaak worden deze huidbultjes als cosmetisch storend ervaren. De huidtherapeut kan deze huidbultjes eenvoudig en deskundig verwijderen.

Fibromen

Een fibroom wordt ook wel een steelwratje genoemd. Het is een goedaardige, klein en zacht elastisch gezwel op de huid. Met het ouder worden nemen deze plekjes in aantal toe. De wrijving van kleding of sieraden lokken de vorming van fibromen uit. Deze huidbultjes komen veelvuldig voor in de hals, oksels, liezen en rond de ogen.

Talgklierhyperplasie

Bij een talgklierhyperplasie zijn de wanden van de talgklier verdikt. Deze vergrote talgklieren komen vaak voor op het voorhoofd en zijn te herkennen aan een kuiltje in het midden van het bultje. Deze talgklieren ontstaan vanaf de middelbare leeftijd en door blootstelling aan zonlicht.

Verruca seborroica

Ouderdomswratten zijn de meest voorkomende goedaardige huidoneffenheden. Het zijn ruwe, onregelmatige en grillige bruine plekjes die verheven op de huid liggen. De precieze oorzaak van het ontstaan van deze ouderdomswratten is niet bekend. Mogelijk speelt erfelijkheid, huidveroudering en blootstelling aan UV-straling een belangrijke rol. Naarmate we ouder worden, nemen deze huidbultjes in aantal toe.

ouderdomswrat

Dermatosis papulosa nigra

Dit zijn kleine bruine en zwarte bultjes op de donkere en Aziatische huid. Deze kleine huidbultjes komen veel op de wangen, rond de ogen en de hals voor. Deze bultjes hebben een doorsnede van 1-2 mm en liggen verheven op de huid. Dermatosis papulosa nigra is een variant van de verruca seborroica en de oorzaak van het ontstaan is onbekend.

Xanthelasma

Xantelasma zijn goedaardige platte, zachte en witgele vetophopingen rond de ogen. Soms komen de plekken voor bij mensen met een te hoog cholesterol gehalte.

 

Behandeling

Goedaardige huidoneffenheden worden op een deskundige en doeltreffende manier verwijderd. Onze huidtherapeuten werken met nauwkeurige en veilige apparaten, waardoor er geen littekens ontstaan en de omliggende huid blijft intact. Lees hier meer over de coagulatie behandeling.

Huidtherapeuten zijn opgeleid om huidoneffenheden te herkennen en beoordelen. Mocht de huidtherapeut toch een verdacht plekje ontdekken, dan wordt u doorgestuurd naar uw huisarts.

Heeft u vragen over deze behandeling, of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met onze huidtherapeuten.

U gebruikt een verouderde browser van Internet Explorer die niet meer wordt ondersteund. Voor optimale prestaties raden wij u aan om een nieuwere browser te downloaden. Hiervoor verwijzen wij u door naar:

browsehappy.com sluiten